BÜDAK olarak bizlere sıkça gelen soruları bu sayfada derledik. Eğer aklınıza takılan, sormak, söylemek istediğiniz başka herhangi bir şey var ise, bize iletişim sayfasında bulunan kanallardan ulaşabilirsiniz!

  1. Dağcılık çok tehlikeli mi?

Dağcılık, doğası gereği, çeşitli riskler ve tehlikeler barındıran bir spordur. Ancak bu alınan risklerin boyutu, genel kabul görmüş emniyet kurallarına ne kadar uyulduğuna göre çok değişebilir. BÜDAK’ta tehlikeyi en düşük seviyeye indirmek için eğitimler vermekte ve güvenlik kurallarının uygulanıyor olmasına azami ölçüde dikkat etmekteyiz.

  1. Malzemeler pahalı mı, ekipman sağlıyor musunuz?

Dağcılık, ülkemizde ne yazık ki oldukça pahalı bir spor. Bunun temel sebebi de tüm ürünlerin ithal olarak ülkemize girmesi denebilir. Ancak BÜDAK’ta ekonomik zorlukları en minimum düzeyde tutmak için çaba sarf ediyoruz. Dağcılık yapmanız için gerekli teknik tüm ekipmanları kulübümüzde bulunduruyor, gezilerimizde kullanıyor ve eğitimlerinizi tamamladıktan sonra ödünç alabilmenizi sağlıyoruz. Kişisel ekipmanlar için ise, ilk gezilerinizde elimizden geldiğince kulüp içerisinden temin ederek yardımcı olmaya çalışıyoruz.

  1. Eğitimler paralı mı?

Hayır. BÜDAK’ın verdiği tüm eğitimler ücretsiz ve gönüllülük esasına dayalıdır. Yalnızca eğitim gezilerinde, gezinin maliyetini (ulaşım, beslenme, sarf malzemeleri vs.) sizden talep ediyoruz.

  1. Daha önce bir spor geçmişim yok. Yine de bu sporu yapabilir miyim?

Tabii ki! Dağcılık yapmanız için geçmişte hiçbir spor tecrübeniz olmasına gerek yok. Sağlıklı herkes bu sporu icra edebilir.

  1. Dağcılık veya tırmanış yaparken güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?

Tırmanış esnasında uyguladığımız çeşitli güvenlik kontrollerimiz var. Her tırmanışta partnerlerin birbirini kontrol etmesini sağlıyoruz. Dağcılık özelinde, tecrübeli üyelerimiz tarafından sürekli çevresel ve bireysel faktörlerin üzerinden geçiyoruz. Riskli bir durumda, geri dönüyoruz.

  1. Gezileriniz ne sıklıkla oluyor ve nerelere gidiyorsunuz?

En az ayda bir gezi yaptığımızı söyleyebiliriz. Hava şartları ve okul dönemi el verdikçe gezi düzenlemeye çalışıyoruz. Günübirlik yürüyüşlerimizi Kocaeli, Yalova, Kırklareli ve İstanbul içerisi gibi daha yakın bölgelerde düzenliyoruz. Kaya tırmanışı için, Ballıkayalar (Gebze), Geyve (Sakarya), Gölpazarı (Bilecik), Karakayalar (Eskişehir), Olimpos (Antalya) gibi bölgelere gidiyoruz. Dağcılık faaliyetlerimiz için ise, genellikle Aladağlar (Niğde) bölgesine gidiyoruz.

  1. Benim yükseklik korkum var, sorun olur mu?/siz bu korkunuzu nasıl aştınız?

Dağcılık özelinde, yükseklik korkunuzun olması hiç sorun olmaz. Çünkü genellikle “zirve” deyince bir iğnenin ucunda durmak gibi hayal edilse de, zirveler genellikle geniş yerlerdir ve bir gökdelen gibi aşağıya sertçe eğim barındıran yerler değillerdir. Tırmanış için ise, genellikle üyelerimize yapay duvarda eğitim verdiğimiz sırada, aslında ne kadar güvende olduklarını farkettiklerinde bu korkuyu yavaşça aşabiliyorlar.

  1. Ben sadece doğa yürüyüşü/trekking/kampçılık yapmak istiyorum. Yine de katılabilir miyim?

Tabii ki! Dönem içerisinde çeşitli günübirlik yürüyüşler gerçekleştiriyoruz. Bunlara katılabilirsiniz, Ancak biz genellikle kampı bir amaç değil araç olarak kullandığımız için sadece gidip kamp yapıp döndüğümüz gezilerimiz olmuyor.

  1. I am from Germany and I already know how to climb. What do I do?

You can come and talk to us about the situation. We encounter similar situations every year. If we are on the same page about how to climb/belay, you can join our trips. But we are again expecting you to come join our climbing/theoretical lessons (we also have someone translating into English!) because this is not only about climbing, but also socializing.

  1. Eğitimler ne sıklıkla oluyor, haftada kaç gün ayırmalıyım?

Çarşamba akşamları teorik eğitimlerimiz, Salı, Perşembe ve Cuma günleri de pratik eğitim sectionlarımız bulunuyor. 1.5 saatlik bu sectionlardan herhangi birisine gelmeniz yeterli oluyor.

  1. Pratik/teorik eğitimler nerede veriliyor?

Teorik eğitimler genellikle Kuzey Kampüs’teki New Hall binasında, pratik eğitimler ise Uçaksavar Kampüsü Spor Salonunda bulunan tırmanış duvarımızda veriliyor.

  1. Dağcılık ve kaya tırmanışı arasındaki fark nedir? Kulübe girersem ikisini de yapmak zorunda mıyım?

Her ne kadar ikisi birbirisiyle oldukça iç içe olsa da, bir ayrım yapmak gerekirse dağcılığı zirve yoluna çıkmak veya birkaç günlük bir yürüyüş faaliyetiyle, kaya tırmanışını ise, tırmanış bölgesinde kamp yapıp, günü çeşitli rotalar deneyerek geçirmek olarak tanımlayabiliriz. Kulübe girdiğinizde ikisini de yapmak zorunda değilsiniz elbette. Ancak birbiriyle oldukça iç içe olduklarından, sene içerisinde tüm eğitimlere gelmenizi bekliyoruz. Eğitimleri tamamladıktan sonra, gezilere gelmemek sizin seçiminiz.