Kimiz biz?

Boğaziçi Üniversitesi Dağcılık Kulübü (BÜDAK), kurulduğu günden bu yana Türkiye’de dağcılığın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin en eski ve köklü dağcılık kulüplerinden olan BÜDAK, 1974 yılında dağlara “Merhaba!” dedi. Dağcılığa yaklaşımıyla kendine farklı bir yol çizen BÜDAK yaptığı ilk çıkışlarla 50 yıldan fazla süredir dağlarda… Dağlara yolculuğunda zirveyi bir amaç olmaktan uzak tutup dağcılığı spordan öte dağcının doğada bulduğu ve ‘yaşadığı’ felsefe olarak kabul eder. Her sene 500’den fazla üyesi ile günübirlik yürüyüşler, trekking, kaya tırmanışı ve ekspedisyonlarının yanısıra ilkyardım, dağcılık ekipmanları ve kaya tırmanışı üzerine eğitim çalışmalarını düzenli olarak devam ettirmektedir

Eğitimler

BÜDAK, eğitimlerini sonbahar dönemi başından başlayarak bahar dönemi sonuna kadar sürdürür. Eğitimler, teorik ve pratik olarak ikiye ayrılabilir. Teorik eğitimler Çarşamba günü saat 19.00’da, genellikle Kuzey Kampüsteki derslik binalarında gerçekleşir. Pratik eğitimler ise, genellikle Salı, Perşembe günleri 17.00-20.00 ve Cuma günü 15.00-17.00 saatleri arasında Uçaksavar Kampüsü içerisindeki spor salonunda bulunan tırmanış duvarında gerçekleştirilir.

Faaliyetlere Katılım

BÜDAK sene boyunca yüzün üzerinde tekil kişiyi faaliyetlerine dahil eder. Sene boyu süren bu faaliyetlerin temel amacı eğitim ve dağ ile tanıştırmaktır. Faaliyetlere katılım için, teorik ve pratik derslere katılım önemli ölçüde göz önüne alınmaktadır. Aynı zamanda, faaliyetlerin birbirini bağlayıcılığı da bulunup bunların en önemlisi, Yaz Kampında zirve denemelerine katılabilmek için kış kampına katılmış ve kış eğitimini tamamlamış olmak gerekmesidir.

Faaliyetler şu şekilde özetlenebilir.

Günübirlik Hikingler: Genellikle iki dönemin başında düzenlenen, yeni üyeleri doğa ve kulüp ile kaynaştırmak amacıyla yapılan, İstanbul ve çevresinde gerçekleştirilen faaliyetlerdir.

Dağ Faaliyetleri: Sonbahar Kampı, her sene 29 Ekim’de Aladağlar’a düzenlenir, ve yeni üyeler ilk defa dağda kamp ve yürüyüş deneyimi yaşarken, tecrübeli üyeler de zirve denemelerinde bulunur, Kış Kampı, iki dönem arasında, kış tatilinde düzenlenir, eğitim yoğunluklu bir gezidir, karda yürüyüş, kamp, kazma-krampon ve emniyet teknikleri eğitiminden oluşur. Yaz Kampı, Bahar dönemi sonunda Aladağlar’a düzenlenir, sene boyu eğitimlerine devam eden üyeler, tecrübeli liderler eşliğinde ilk zirve denemelerini yaparlar.

Kaya Gezileri: Top-rope gezisi, genellikle kasımın ikinci haftasında düzenlenir, sene başında eğitime başlayan üyeler ilk defa kayada tırmanış yapma şansını bulur, gezinin düzenleneceği yere hava durumuna göre karar verilir. Lider gezisi, ilk dönemin sonlarına yaklaşırken düzenlenir, yeni başlayan üyeler ilk defa kayada lider tırmanma ve emniyet deneyimini yaşarlar. Bahar döneminde, fırsat bulundukça, lider kaya gezileri düzenlenir.

Olimpos: Her sene Spring Break’te, eski yeni üyelerin katılımıyla düzenlenir. Likya Yolundaki 2 günlük yürüyüşün ardından, Olimpos’ta pansiyona yerleşilir ve 3 gün boyunca kaya tırmanışı yapılır.

Bireysel Geziler: BÜDAK’ta bir senesini ve eğitimlerini tamamlamış üyeler, kulüpten malzeme ödünç alarak bireysel geziler düzenleyebilir.